Ревю: Петият принц: Разрушител

  • Заглавие: Петият принц: Разрушител
  • Автор: Николай Николов – Козия
  • Художник корица: Георги Георгиев – Гошун
  • Илюстратор: Божидар Жеков – Буж
  • Издателство: Изток-Запад
  • Година на издаване: 2019
  • Страници: 448
  • Епизоди: 806

„Общо взето в ония времена животът е минавал под господството на романтика, герои и славни битки. Нещо, което в сегашното компютърно общество е трудно да разберем.“

Сега, когато пътуванията са невъзможни най-доброто, което можем да направим, за да разнообразим скучното ежедневие е да вземем някоя интересна книжка и да се оставим да ни принесе в своя вълшебен свят.

Един чудесен пример за подобна книга-игра е „Петият принц: Разрушител“. Светът, в който се развива действието има дълга предистория, която е детайлно описана във въведението. Накратко главният континент е бил почти унищожен след жестока война между боговете. Възстановяването е отнело столетия в следствие на това са се появили нови кралства и нови религии, а хората са започнали да се разединяват. На Север се формирали следните четири кралства: Сарихи, Лурия, Камор и Диманди. Южните земи първоначално също били разделени, но постепенно държавата Валон покорила техните територии и така се превърнала в империя. Нейната столица, която носи същото име била обявена за най-красивия град на света. Говори се и за съществуване и на други земи отвъд океана, на юг и на север от континента, но никой не може да каже със сигурност какво точно има там защото, който е преминал океана не се е завръщал повече. За Южния континент се носят легенди, разказващи за несметни богатства, невиждани животни и загадъчни чародеи, а Северният е забулен в мистерия. Смята се, че там живеят старите богове. За по-добра пространствена представа в приложението към книгата е добавена физическа карта.

Племената, обитаващи континента се различават главно по религията, която изповядват. С течение на времето се е формирала и секта на наемни убийци, известна като Ордена на Асасините. Никой не знае точния брой на членовете на ордена, но след тяхната поява винаги оставал по някой труп.

Главният герой в книгата е принц Сайнир или известен още като петия син на крал Тихон – владетелят на Сарихи. Той решава да саботира сватбата на принцеса Инома и императора на Валон, като я отвлича в деня на церемонията. След поредица от препятствия той успява да избяга с принцесата, но стигайки до изхода на града се натъква на засада, където се оказва, че всъщност историята е много по-заплетена отколкото изглежда. Именно тук започва истинското приключение на героя, изпълнено със серия от героични битки, политически интриги и древни загадки.

Механиките на играта включват елементи като кодови думи, които са изключително важни за развоя на историята и бойни умения – от тях зависи колко добре ще се представи героят при битка. Читателите, които нямат бойна готовност могат просто да пропуснат тази част. За останалите има специално добавен Правилник за битки, който най-подробно описва бойните техники, както и степента на щетите, които героят може да получи при сражение. По време на приключението играчът намира най-различни предмети, от които има право да вземе максимум десет. Освен това със себе си може да носи и пари, които в последствие да обменя. Паричните единици са следните: леяни, залти и рубини. В дневника на героя има и специална графа за бележки, където могат да се записват всякакви интересни неща, случили се в хода на приключението.

За мен лично най-интересната част от приключението беше обиколката на град Лур. Играчът съвсем свободно може да посещава най-различни части от града, като например пристанището, двореца, пазара, конюшните, както и кръчмите, където дори може да изпие чаша вино. Описанията са толкова подробни и впечатляващи, че човек може наистина да усети атмосферата на даденото място. За по-лесна пространствена ориентация в приложението към книгата е добавена илюстрована карта на града. Всеки един от обектите може да бъде посетен повече от веднъж, като всяко от посещенията променя по някакъв начин хода на историята и може да донесе както позитивни, така и негативни последствия.

При успешно достигане до края на историята читателят има възможността сам да направи оценка на играта си. Разбира се, в случай че не е доволен от резултата си може да започне отначало. Но дори и при отличен резултат накрая, книгата си струва да се прочете поне още веднъж отново. Всеобхватната история гарантира множество интересни моменти при всеки нов прочит.

Оценка: 5/5

Rating: 5 out of 5.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s