Ревю: Призвание герой 8

 • Заглавие: Призвание герой 8
  • Капан от сънища
  • Борбата за елита
  • Сектор 49
 • Автори: Красимира Стоева, Деян Рангелов, С. Блейк и Т. Адамс
 • Илюстратор: Венцислав Великов
 • Издател: Сдружение КНИГИ-ИГРИ
 • Година на издаване: 2019
 • Епизоди: 188 + 336 + 80
 • Страници: 432


Капан от сънища

„Ограниченията на нашите сетива ни позволяват да виждаме, чуваме, докосваме, вкусваме и изобщо усещаме само определени същности, които наричаме „настояще“ и приемаме за реалност.“

„Капан от сънища“ е първият интерактивен разказ от миналогодишното издание на сборника „Призвание герой“. Като почитател на криминалната литература мога да кажа, че ме впечатли още с първото изречение, което е доста релевантно на ситуацията в момента: „От 512 дни не съм излизала от апартамента си.“ Това въвеждащо изречение поражда много въпроси и ентусиазира читателя да продължи по-нататък.

„Капан от сънища“ е една наистина впечатляваща криминална мистерия с хорър елементи. Сюжетът се върти около сериен убиец, известен като „Совата“, който се появява след тригодишно затишие, а ролята на главната героиня е да го спре. Това обаче не е толкова лесно тъй като след преживяна психическа и физическа травма тя не е излизала от апартамента си повече от година. Освен това като посттравматична реакция от неприятното изживяване в сънищата и се появяват мрачни призрачни създания, които тя нарича Сенчестите. Заедно със завладяващата история разказът ни поднася също и интересна информация относно сънищата, психическите състояния и паралелните вселени. На няколко места в книгата има добавени монохромни илюстрации, които изключително добре представят цялостната атмосфера.

Игровите механики са сравнително лесни за разбиране и в същото време достатъчно добре балансирани, за да поддържат интереса на читателя. В хода на историята се появяват кодови думи, които могат да променят по-нататъшния ход на събитията. Читателят разполага също и със списък с теми за проучване, които могат да помогнат за решаването на случая. Главната героиня обаче не може да излиза навън, затова трябва да търси информацията в Интернет или да се опита да си припомни това, което вече знае. В зависимост от предприетите действия и зададените въпроси се променя показателят доверие, който може да достигне дори отрицателна стойност. При успешно завършване на историята читателят стига до последния епизод „Епилог“ и в зависимост от крайния резултат може да завърши с четири различни постижения.

Като цяло определено бих могла да кажа, че „Капан от сънища“ се нарежда в списъка с най-добрите криминални разкази, които съм чела.

Оценка: 5/5

Rating: 5 out of 5.

Борбата за елита

„В един мач всичко може да се случи, а в този ден играта на „Дунав“ върви по релси.“

„Борбата за елита“ е една от малкото книги-игри на спортна тематика. Интересното при нея е че главният герой не влиза в ролята на играч или треньор, а на ръководител на русенския футболен отбор „Дунав“. Главната цел е тимът да се класира в „А“ група на България. За да се случи това ръководителят трябва много добре да обмисли решенията си. Задачата изглежда сложна, но пък би спомогнала за развиването на умения за ръководене на футболен екип дори и в реална среда. За целта обаче читателят трябва добре да е запознат с правилата във футбола. Именно това беше частта, която мен лично ме затрудни, тъй като в разказа са използвани някои термини, които са непонятни за тези, които не са запознати с играта като цяло.

Що се отнася до механиките бих казала, че са добре балансирани. Освен персоналните показатели на героя в дневника са включени също и отношенията му с конкретни личности, както и основните показатели, свързани с отбора. Предвидена е и графа за събраните точки, които най-накрая се сумират. В хода на играта се появяват и ключови думи, които могат да променят някои от показателите. Това, което най-много ми хареса в играта е че читателят сам може да избере своя герой в началото. Възможните варианти са три, като всеки от тях има различна предистория и това оказва влияние върху по-нататъшния развой на събитията. За да се улесни преценката, героите са представени с илюстрации.

Горещо препоръчвам този разказ на почитателите на футбола. За останалите, които не са толкова наясно с играта е препоръчително да се запознаят с правилата преди да започнат.

Оценка: 4/5

Rating: 4 out of 5.

Сектор 49

„Трябваше да действат бързо и да узнаят всичко, преди задачата, която той изпълняваше от векове, да се провали и самата реалност да започне да се разпада…“

В третият разказ от сборника главният герой рейнджър Кайбър Нют е изпратен да проучи засечен S.O.S. сигнал, идващ от планета, унищожена до неузнаваемост по време на Галактическата война. Единствената запазена архитектурна структура там е подземен комплекс, наречен „Сектор 49„. Въпреки, че войната отдавна е приключила изоставените планети все още крият множество опасности, като експлозиви, капани и защитни системи. За това всеки ход трябва да бъде добре обмислен. За целта главният герой има назначена помощничка на име Джейд – трето поколение изкуствен интелект.

Подземната структура, в която се развива действието е разделена на множество локации и повечето избори, които читателят трябва да направи са свързани с посоката на движение. Липсата на карта обаче затруднява движението, особено ако човек няма добра пространствена ориентация. По време на обиколката си из тези локации главният герой може да се натъкне на множество опасности, включително и най-различни враждебно настроени създания. За да може да се защити от тях, в началото на играта, читателят има право да избере две оръжия: едно за атака от разстояние и едно за близкобойна. По-нататък в хода на действието е възможно да открие още оръжия, както и нано стимуланти. Добавените илюстрации много добре се синхронизират със сайбърпънк стила на разказа. В началото на играта, читателят има също и опция да избере ниво на трудност, като опциите са три: лесна, нормална и трудна.

Като цяло използваните механики са изключително комплексни и биха паснали чудесно във видео игра, но приложението им в книжен формат е значително по-сложно.

Оценка: 4.5/5

Rating: 4.5 out of 5.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s